Nordic Trust Homes
Pozovite Nas
Pošaljite Email
Kupovinom nekretnine u Alanji dobijate mnogo alternativa koja su vrijedna da se posjete i vide.
02
JUN

Šta treba posjetiti u Alanji

Kupovinom nekretnine u Alanji dobijate mnogo alternativa koja su vrijedna da se posjete i vide.

Kupovinom nekretnine u Alanji dobijate mnogo alternativa koja su vrijedna da se posjete i vide.

ALANYA CASTLE (Kale) je poznato i najvažnije je istorijsko mjesto. Tvrđava je sagrađena u 14. vijeku i sastoji se od 140. tornjeva i 400. cisterni. Najveći i najčuveniji toranj je Crveni Toranj. Krug oko stare crkve je drugo važno mjesto. Dvorac je otvoreni muzej i moguće ga je posjetiti između 09:00-18:30. Cijene ulaznica su 15. TL po osobi. Ukoliko želite kupiti nekretninu u Alanji sa pogledom na more, možete onda odabrati mjesto blizu tvrđave. To bi bila za Vas dobra investicija u Turskoj.

Damlatas pećina (Damlataş Magarasi)

Pećina se nalazi u Damlatas Street, na samom početku Kleopatra plaže. Stara je oko 15000. godina. Unutra se nalaze prelijepi stalaktiti i stalagmiti i naučno je dokazano da, zrak koji je u pećini, utiče pozitivno na astmatičare i da ih liječi. Ulaznica za posjetu pećini košta 13. TL po osobi, dok djeca, u dobi između 7. i 12. godina, plaćaju 7,5. TL. Stanovi koji se nalaze u neposrednoj blizini pećine imaju veliku mogućnost iznajmljivanja.

Plaža Kleopatra  (KLEOPATRA Plajı) Plaža je dobila ime po posljednjoj Egipatskoj kraljici Kleopatri. Legenda kaže da je Rimski general, Antonius, dao Alaniji ime plaži po tome što je, svaki put kad je Kleopatra išla u boj, dolazila u Alaniju i kupala se od plaže do dvorca. Uvijek je polazila sa te plaže.

Plaža je duga 2. km. i prelijepe je plave boje. Svakih 50-tak metara se nalaze kafići, mjesta za predah ili odmor. Naravno, ukoliko ste zainteresovani, tu možete naći još aktivnosti kao: jet-ski, parasiling, biciklizam. Mi u Nordic Trust Homes imamo nekoliko dobrih stanova jako blizu Kleopatra plaže.

Dimcay: Dimčaj je ime vjetrovite struje koja dolazi iz pravca Tosmur bedema i završava kod Kestela. Ovdje se nalazi jako puno prelijepih ribljih restorana i mjesta za odmor. Ovo je jako posjećeno mjesto za vrijeme sezone gdje možete, kad je temperatura zraka 40. stepeni celzijusa, doći na Dimčaj gdje ćete se osvježiti. Možete se kupati u hladnoj vodi i udisati hladan zrak što dolazi sa planina. Ribu koju možete naručiti za ugodan ručak je domaća pastrmka. Možete je jesti kuhanu ili pečenu. Za one koji ne vole da jedu ribu, preporučujemo im ostala jela sa roštilja: pečenu piletinu, sve vrste drugog pečenja ili možda nešto za vegetarijance. Dimčaj nudi, takođe, veliki izbor nekretnina. To preporučujemo za one koji vole da su blizu šumskih ili planinskih krajeva.

Syedra CASTLE (SYEDREON) Ako ste zaljubljenici istorije ili prirode, posjetite Syedra Castle. Mjesto se nalazi oko 20. km. istočno od Alanije. To je veliko istorijsko mjesto i prekrasna priroda, a tvrđava datira iz vremena 8. vijeka p.n.e., zove se Syedreon, jedan od najvažnijih mjesta Rimske imperije.

Prvi primjerci kovanih novčanica koji su izdati u vrijeme Tiberiusa, i nalaze se u muzeju u Alaniji. Stari dokumenti govore o mjestu koji je bio vrlo važan sportski i natječajni centar. Tu se može još i vidjeti teatar, Akropolj, nekropolis, Agora, 250. metara dugu ulicu i 10. metara široku. Ulaz u Syedra Castle je besplatan.

Arheološki muzej u ALANJI: U muzeju se možete vidjeti artefakte, kovanice, kipove i nakit iz bronzanog doba, Lidian-doba, Bizantije, Seljuk i Otomanskog. Muzej posjeduje i vrlo bogatu riznicu primjeraka a jedan od najvrijednijih je bronzana skulptura Herakla iz 200. godine p.n.e.

Imena ostalih važnih mjesta su: Bedesten, Sharapsa Inn, Citadellet i Alara, Kargı Inn, The Andızlı džamija, Suleymaniye džamija, Ehmedek i Leartes. Muzej u Alaniji se nalazi na Kleopatra plaži, u neposrednoj blizini kompleksa sa stanovima.

Udio

CHAT NA WHATSAPP!