Nordic Trust Homes
Alanja je 70 km duga i primorski grad na jugu Turske. Najduža plaža se zove Kleopatra ...
13
JUL

Naša Copacabana na Mediteranu – Kleopatra plaža

Alanja je 70 km duga i primorski grad na jugu Turske. Najduža plaža se zove Kleopatra ...

Alanja je 70 km duga i primorski grad na jugu Turske. Najduža plaža se zove Kleopatra plaža i poznata je širom svijeta po prekrasnom pijesku koji je savršen za odbojku. Također čete vidjeti mnogobrojne restorane, kafiće, hotele i novoizgrađene stanove na drugoj strani ceste. More je kristalno čisto, kako u centru tako i van Alanje.

Kleopatra plaža je najduža plaža u Alanji koja se prostire od Damlatas pećine i završava na Dinek i ima ukupnu dužinu od 2 km. Plaža je dobila ime nakon posljednje helenističke kraljicae u Egiptu, Kleopatre. Prema legendi,  rimski general Antony je dao ovaj distrikt kao poklon Kleopatri. Svaki put kad Kleopatra napusti Egipat i dođe  u Alanju provede noć u dvorcu i pliva u prekrasnom moru. Legende kažu da je ona išla na plažu preko tunela.

Alanya

Kleopatra plaža je plavo označena plaža u Alanji sa zlatnim pjeskom, plitkim morem i širokom obalom. Za vas koji interesuje sta je plava zastava objasnit cemo ukratko. Plava zastava je sistem FFE (Foundation of Environmental Education), koji analizira vodu na plaži i provjerava da li plaža zadovoljava kriterije higijene. Ako plaža i more zadovoljavaju kriterije onda postaje plaža ovjerena od FFE sa plavom zastavom. FFE vodi ovaj program uspješno u 22 zemlje. Kleopatra plaža je ispunila sve standarde ujedinjeni FFE i ponosan je grad da posjeduje plavu zastavu dugi niz godina i zbog toga je plaža postala poznata širom svijeta.  Svake godine milion turista posjećuje poznatu Kleopatra plazu. Plaža je otvorena za javnost ali ležaljke i suncobrani moraju se platiti. Svakih 50 metara postoje mali kiosci gdje serviraju hranu, piće i sladoled. Osim toga postoji mnogo različitih vodeni sportova i aktivnosti na plaži kao što su Jet Ski, Banana Boat, parasailing, itd. Kleopatra plaža privlači turiste čak i preko zime. Preporučujemo da sjedite na plaži i vidite najljepši zalazak sunca. Svaki dan možete viditi stotine ljudi kako uživaju ​​u prelijepom zalasku sunca.

Udio

CHAT NA WHATSAPP!