Nordic Trust Homes
Da, možeš, ali prije nego što počnemo cijelu priču o tome, moramo te informisati o bankama u Turskoj.
17
JUN

Mogu li otvoriti bankovni racun?

Da, možeš, ali prije nego što počnemo cijelu priču o tome, moramo te informisati o bankama u Turskoj.

Da, možeš, ali prije nego što počnemo cijelu priču o tome, moramo te informisati o bankama u Turskoj. Sve banke u Turskoj imaju radno vrijeme između 09:00-17:00

Neke banke drže otvoreno i za vrijeme ručka dok neke ne. Preporučujemo Vam da se informišete o vremenima kada su banke otvorene. Vremena se nalaze na vratima banaka.

5. najvećih banaka u Turskoj su:

1-) Turkiyeİş Bankası

2-) Akbank

3-) Turkiye Garanti Bankası

4-) TC Ziraat Bankası

5-) YapıKredi Bankası

 

Procedura otvaranja bankovskog računa ide ovim tokom:

Prvo morate da se prijavite u poresku upravu i tamo priložiti zahtjev za turski poreski broj, a to se na Turskom zove "Yabancı Vergi Numarası’’.

Ponesite sa sobom kopiju Vašeg pasoša, a ukoliko nemate, zamoliće Vas ljubazno da to prvo donesete.

Poslije samo 15. minuta dobijate vlastiti poreski broj. Ponekada procedura može biti i kraća.

Sutradan, kad ste već dobili Vaš poreski broj, možete otići u banku i  zamoliti ih da Vam otvore jedan bankovni račun. Banka će Vam ponuditi tada jednu blanketu, koju ćete popuniti svojim podacima i na kraju potpisati isti dokument 3. puta. Poslije, kad je sistem prepoznao Vaš potpis, možete staviti novac na Vaš račun ili vršiti novčane transakcije.

  • Čestitamo! Sada ste otvorili Vaš lični bankovski račun. Ustvari, banka otvara obični bankovski račun koji pokazuje Vaš rad sa novcem, transakcije i otale radnje. Sa istog bankovskog računa možete zatražiti automatsko skidanje novca sa Vašeg bankovnog računa, kao što su struja, voda ili internetska pretplata.

  • Otvaranjem Vašeg bankovskog računa, možete zamoliti banku da Vam daju tzv. ATM-karticu, gdje Vi možete imati pristup bankovnom računu i u vrijeme kad je banka zatvorena.

  • Trebate da znate da je u Turskoj velika kamata na štednju na računu u Turskim Lirama, dok je kamata u stranoj valuti manja (USD ili Euro). Kamate na pozajmicu u TL se kreću između 9-11%.

Udio

CHAT NA WHATSAPP!