Nordic Trust Homes
Kao strani državljanin, koji boravi u Turskoj, daleko od domovine, može biti prilično teško.
20
JUN

Kako izgleda proces ukoliko želite kupiti automobil u Turskoj?

Kao strani državljanin, koji boravi u Turskoj, daleko od domovine, može biti prilično teško.

Kao strani državljanin, koji boravi u Turskoj, daleko od domovine, može biti prilično teško ako nemate auto. Ali, postoji mnogo prednosti da se bude strani državljanin u Turskoj. Dok svi turski građani moraju platiti porez, (Özel Tüketim Vergisi,ÖTV) i porez na dodatnu vrijednost, (Katma Değer Vergisi, VAT), za jedan novi automobil, tako strani državljani nisu obavezni plaćati takve vrste poreza.

Ovisno od veličine automobila, veličine

motora (kubikaže), turski državljani plaćaju između 37 % i 84 % ÖTV plus porez na dodatnu vrijednost (PDV). Strani državljani su oslobođeni ove dvije vrste taksi.

Postoje dvije vrste kupovine automobila:

1. Kupiti potpuno novi automobil: kao strani državljanin je vrlo lako kupiti potpuno novi automobil ako posjedujete poreski broj i boravišnu dozvolu (plavi karton). Potpisujete kupoprodajni ugovor sa predavačem i dok čekate taj proces, zamoliće Vas o sljedećim dokumentima:

Kopija Vašeg pasoša

kopija poreskog boja

kopija Vaše boravišne dozvole

Punomoć za osobu koja će dobiti licenciranu tablicu od saobraćajne policije (u slučaju da kupujete novi automobil, to ulazi u cijenu) Ova procedura traje između 3-4 dana i na kraju dobijate Vaš automobil, licencu i Vaše tablice. Želimo Vas ovim putem informisati da, ukoliko kupujete jedan skupocijeni automobil ili automobil visokog kvaliteta, onda Vam prodavač uračunava u cijenu jednogodišnje osiguranje i bonus. Vrlo je važno da znate datum kupovine pošto se novi automobil mora registrovati u određenoj ustanovi u roku od 3. mjeseca.

2. Kupiti polovan automobil: u slučaju da ste izabrali ovu opciju, onda se kupovina odvija kod Notarius-a. Prije nego posjetite Notarius-a, prodavač mora da Vam da sledeće dokumente:

Dokument koji pokazuje da je Vaš budući automobil prošao tehnički pregled. (Araç muayene sorgulama)

Dokument koji pokazuje da automobil nema nikakvih kazni

dokument od osiguravajućeg zavoda

dokument koji pokazuje da je plaćen porez na automobil (MTV)

dozvolu o vlasništvu automobila

tablice

Kupac i prodavač tada mogu ići kod Notarius-a sa kupoprodajnim ugovorom. Notarius tada zahtjeva sledeće dokumente:

Pasoš ili lična karta prodavača. Kopija nije prihvatljiva

Registraciju automobila (Ruhsat)

Dokument iz saobraćajnog zavoda (Trafik Belgesi)

Notarius tada kontroliše Vaše i dokumente prodavača i, zatim poslije toga, registraciju automobila i kupoprodajni ugovor. Ako je sve u redu, potvrđuje se kupoprodajni ugovor i poslije toga se pristupa obostranom potpisu.

Poslije kupoprodaje Notarius obavještava određenu saobraćajnu ustanovu o promjeni vlasnika automobila. Da bi tablica bila registrovana, kupac mora osigurati svoj automobil u osiguravajućoj ustanovi-osiguranje. U roku od 15. dana šalje se kopija dokumenta o registraciji kupcu i 10. dana poslije njegova je obaveza da osigura automobil.

Udio

CHAT NA WHATSAPP!