Nordic Trust Homes
Pozovite Nas
Pošaljite Email
Ako ste kupili nekretninu u Turskoj ili planirate otvoriti firmu, onda morate imati boravišnu dozvolu.
16
JUN

Kako dobiti boravišnu dozvolu u Turskoj?

Ako ste kupili nekretninu u Turskoj ili planirate otvoriti firmu, onda morate imati boravišnu dozvolu.

Zahtjev o boravišnoj dozvoli: Ako ste kupili nekretninu u Turskoj ili planirate otvoriti firmu, onda morate imati boravišnu dozvolu. Odjel za imigracije i administracija u policiji su nadležni za izdavanje jedne takve dozvole. Obratiti pažnju na nekoliko stvari kako biste izbjegle probleme prilikom podnošenja zahtjeva.

Posjetite policijsku stanicu 2. sedmice prije nego što Vaša viza istekne da biste uzeli blanket i listu stvari koje morate učiniti prije nego što podnesete zahtjev za boravišnu dozvolu. Razlog sto morate ići u policijsku stanicu 2. sedmice je taj što birokratski dio mora proći prije nego što posjetite filijalu (policiju za inostrana pitanja).

Sledeće se mora ispuniti prije podnošenja:

Blanketa kojom podnosite zahtjev mora biti detaljno pregledana i podnešeni podaci i informacije moraju biti tačni, (posebno adresu gdje živite), pošto možete biti kontrolisani od strane policije.

Morate platiti za vašu boravišnu dozvolu (plavu knjigu ili dokument) i izdatak za godinu u naprijed. Plaćanje vršite u poreskoj upravi. Policija Vam daje dokument na kojem Vam stoji koliko ćete platiti u TL. Vrlo je važne da ne izgubite taj dokument što dobijete od poreske uprave, pošto isti taj dokument morate priložiti policiji.

4. fotografije moraju biti iste veličine kao Vaše fotografije iz pasoša. Dodajte malo više novca i dobićete 8-10 fotografija jer će Vam trebati kad budete željeli produžavati Vašu boravišnu dozvolu. Osim toga, uvijek je dobro imati višak fotografija.

Deklaraciju o ekonomskom stanju. Morate dokazati policiji da imate dovoljno novca da možete da živite u Turskoj. Boravišna dozvola nije nekakav dokaz koji govori da imate posao i zato morate dokazati da možete da preživite bez posla. Ponekada je dovoljno ako pokažete sumu od 6000 USD u mjenjačnici, ali je najbolje ako posjedujete novac na svom bankovnom računu.

Morate priložiti kopiju Vašeg dokaza da posjedujete imovinu u Turskoj (TAPU), međutim, ukoliko nemate TAPU onda morate da ponesete dokument da posjedujete stanarsko pravo, policiji i morate ga ovjeriti kod Notaris Publicusa.

Morate priložiti policiji da ste zdravstveno osigurani. Imate dvije opcije: SGK u Turskoj ili privatno zdravstveno osiguranje. Vrlo je važno da Vaše osiguranje pokriva cijeli period dok ste Vi u Turskoj.

Kad ste skupili sve Vaše dokumente, provjerite još jednom listu prije nego krenete u policiju da podnesete zahtjev. Budite potpuno sigurni prije nego što odete tamo. Ako živite u Alaniji onda je Vaša dozvola gotova za otprilike 7-10 dana. Za strane državljane, koji žive u većim gradovima, kao što su Istanbul, taj period može biti i do mjesec dana.

Udio

O Blogu

U ovom blogu cemo podijeliti malo savjeta o kupovini nekretnina u Turskoj i podijeliti sve informacije o regijon, da bi vi mogli dobiti najbolji godisnji odmor u Turskoj.

CHAT NA WHATSAPP!